Quiz
Quiz

UNESCO riep 23 april uit tot Wereld Boek- en Auteursrechten Dag. Elk jaar hebben op deze datum landen over de hele wereld de gelegenheid om het belang van lezen, schrijven en auteursrechten te benadrukken maar ook om deze dag op gepaste wijze te vieren.

Volgens UNESCO is 23 april een symbolische datum in de wereldliteratuur. Het is de datum waarop verschillende prominente auteurs, zoals William Shakespeare, Miguel Cervantes en Inca Garcilaso de la Vega, allemaal stierven. Deze datum was een logische keuze voor de Algemene Conferentie van UNESCO om in 1995 ermee akkoord te gaan om een wereldwijd eerbetoon te brengen aan boeken en auteurs, en iedereen aan te moedigen om toegang te krijgen tot boeken. (de mooiste uitvinding om ideeën te delen evenals de krachtigste vorm van armoedebestrijding en vredesopbouw).

Curaçao heeft, door middel van haar Nationale UNESCO Commissie, door de jaren heen speciale aandacht besteedt aan deze dag door scholen aan te moedigen om deel te nemen aan activiteiten gerelateerd met 23 april. In 2019 hebben leerlingen van de groepen 7 en 8 van de UNESCO School Kolegio Don Sarto een boek geschreven bestaande uit haiku’s en poëzie met hun eigen illustraties dat door de Nationale UNESCO Commissie werd uitgebracht.

Door de COVID-19 pandemie in 2020 werden de geplande activiteiten, (“Book Scavenger Hunt” en een Quiz avond) geannuleerd, maar dit jaar zal de Nationale UNESCO Commissie wederom in samenwerking met de Fundashon Material pa Skol (FMS), Biblioteka Nashonal Kòrsou Frank Martinus Arion en Kressé Book and Giftstore verschillende projecten en activiteiten organiseren in het kader van deze dag en daarna.

Om het lezen te helpen stimuleren onder de schoolgaande jeugd wordt dit jaar door middel van een online quiz de leerlingen van de scholen ressorterend onder uw schoolbestuur aangemoedigd om deel te nemen aan deze online quiz. Deze quiz is gebaseerd op vragen die zijn opgesteld afkomstig vanuit bekende lokale en internationale kinderboeken en stripverhalen.

Via een speciale link krijgen de deelnemende scholen toegang tot een link per categorie. De vragen zijn in het Papiaments en Nederlands en ook een combinatie van beiden.

De online quiz is onderverdeeld in 3 categorieën. Ze zijn vrij om de categorie te kiezen waarin ze willen deelnemen. Er bestaat ook de mogelijkheid om in alle drie de categorieën mee te doen. De onderverdeling is in drie leeftijdsgroepen en ieder onderdeel heeft zijn eigen link namelijk:

Groep 1: Leeftijden 6 – 9 jaar https://forms.gle/UcnsD6P8iys4tz9M9
Groep 2: Leeftijden 10 – 14 jaar https://forms.gle/nr3p9YQC4ddiyF1E9
Groep 3: Leeftijden 15 – 18 jaar https://forms.gle/A6mrSHdgkFycodhDA

Vanaf dinsdag 16 maart 2021 krijgen de scholen toegang tot de links en deze is beschikbaar tot en met de deadline van 16 april, 2021. Resultaten van de juiste antwoorden door de deelnemende scholen worden op 23 april Wereld Boek- en Auteursrechten Dag bekendgemaakt. Er wordt voor deze gelegenheid een speciale Facebook pagina geopend waarop doorlopend informatie over deze dag wordt geplaatst. De Facebook pagina is WBCD23 April. Deelnemende scholen ontvangen een certificaat voor hun deelname.

Wij benaderen uw schoolbestuur dus met het verzoek om uw scholen te animeren om hieraan mee te doen, zodat op deze wijze ook wordt bijgedragen aan de verrijking van kennis over boeken en wat kan leiden tot veel lees plezier onder de jeugd.

Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking hierin. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, wij beantwoorden deze graag.
Online quiz WBCD 23 april

Unesco Curacao, Biblioteka Nashonal Kòrsou, Fundashon Material pa Skol, Kresse Book & Giftstore.

You may also like