Izaline Calister
Izaline Calister
BIO

Izaline Calister, Edisonwinnares in 2009, heeft als singer-songwriter de afgelopen 1 jaar een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. De nummer Wow’i kariño, Kanta Hélele, Sa Sa Na Awasa en meer recentelijke Bendishona leverden de Antilliaanse zangeres in het Caribische gebied nummer 1 hits op. Haar studioalbums Soño di un Muhe, Mariposa, Krioyo, Kanta Hélele, Speransa en Kandela zijn wereldwijd uitgebracht.

De muziek van Izaline is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curaçao en vocale jazz. Met haar zelfgeschreven nummers, veelal in het Papiaments, trad zij op door heel Europa, Indonesië, USA en Zuid-Amerika en ze speelde op festivals in binnen- en buitenland zoals Cape Town Jazz Festival, Rome Jazz Festival, Cervantino Festival Mexico, Sofia en het North Sea Jazz Festival.

De BBC vertoonde een minidocumentaire over Izaline in 2006. In 2007 zong Izaline tijdens het Bevrijdingfestival, begeleid door het Metropole Orkest voor de Koningin.

In 2010 werd Izaline door de Verenigde Naties gevraagd om een lied te vertolken op hun hoofdkantoor in New York tijdens de nagedachtenis aan de slavernij, in samenwerking met de wereldberoemde gitarist en producer Nile Rodgers. Andere samenwerkingen zijn onder meer met het Koninklijk Concertgebouw Orkest en rapper Fresku, met wie ze het nummer ‘Cirkels’ maakt. In 2013 speelde Izaline in twee muziektheaterproducties van het Volksoperahuis en zong ze met het Metropole Orkest voor de Viering van het 200-jarige Koninkrijk. Met dit orkest trad ze ook op tijdens de openingsavond van North Sea Jazz Curaçao 2014.

Izaline heeft inmiddels 8 cd’s uitgebracht met eigen composities en bewerkingen van liedjes uit het Curaçaose songbook. Haar laatste cd Rayo Di Lus (Ray of Light) verscheen in april 2016. In dat jaar was ze ook Artist in Residence van het jazzfestival Amersfoort. In 2018 werd Izaline onderscheiden tijdens de jaarlijkse lintjesregen als rider in de orde van Oranje-Nassau voor haar grensoverschrijdende oeuvre, haar aandacht voor geschiedenis en haar charitatieve werk.

 

Video: